Even voorstellen:

Dirk Visser nieuwe speler bij Urk op de planken

Dirk is getrouwd met Loes en samen hebben ze 3 kinderen, en 5 kleinkinderen.

Hij is 59 jaar en houd van grappen en grollen, door aansporing van een bekende uit de familie is hij het team van spelers komen versterken .Dirk is vishandelaar van beroep.

Zijn favorieten komieken zijn John Lenting en natuurlijk Joop Doderer ons aller Swiebertje een komiek van zijn tijd. Van de spelers van Urk op de planken heeft wijlen Riekelt Nentjes zijn respect. Ook Jaap Bakker heeft menigmaal leuke anekdotes voor U.O.P laten horen volgens Dirk.

 

Wij wensen Dirk een leuke tijd toe bij U.O.P.
Episode of the sea

werk in uitvoering, periode 2011-2013De 35mm film Episode van de zee (2013, 66 min.) is het resultaat van een twee-jaar-samenwerking met de visserijgemeenschap van Urk, een voormalig eiland in Nederland. In plaats van autonome, een uiterste wilsbeschikking die nog vaak aan kunstenaars toegeschreven wordt, ontwikkelden we een artistieke benadering om te onderzoeken gebieden die onbekend zijn voor ons.
 
Tijdens het werken in het veld werden, we onderdompelt  in het observeren, weerspiegelen en tegelijkertijd communiceren. We hebben bedacht deze  rommelige werkwijze is drijven studio praktijk, een term die is afgeleid van het laatste hoofdstuk van de film Monument van suiker-het gebruik van artistieke betekent ontwijken handelsbelemmeringen (16mm, 67 min., 2007), waarin we speculeren op het hebben van een studio aan boord van een schip met suikerDat  om  de materialen op het vaartuig niet uit het zicht te verliezen.
  

Tijdens een residentie in Urk en talrijke excursies verzamelden we honderden pagina's van transcriptie.
Meer dan twee uur durende van 35mm beelden en het documenteren van de sites en de fysieke arbeid van de visserij; een dozijn van geënsceneerde scenes uitgevoerd door leden van de visserijgemeenschap; foto's van water, geërodeerde stenen en hout; en een gefragmenteerde logboek van onze ontmoetingen. In aflevering van de zee brachten wij deze uiteenlopende materialen samen. De film wordt vertoont in zwart-wit om lichamelijkheid en textuur op de voorgrond  weer  te gegeven, de materiële wereld van de vissers en hun strijd met een gewijzigde publieke perceptie, fluctuerende regulering en toegenomen mondiale concurrentie. Ondertussen zijn parallellen tussen de praktijken van de visserij en de regelgeving getraceerd.
 

Aan deze film gaf Urk op de planken zijn medewerking, op 11 november werd de film gepresenteerd in onze oefenruimte.
 

                         

 Lonnie van Brummelen geeft eerst uitleg


 


 


 


 

  

Mooi om te delen                  
  
Ik liep langs de oever
En zag duizend kleine vonken
Dansend op het gouden water                                                                        
Als diamanten te Fonk’len
Ik zag de lucht in purper
En de wolken met zilveren kleuren
De zon scheen door de wolken heen
Het leek ze wel te scheuren
De stralen schoten naar omhoog
Als een explosie van een vulkaan
Als een fontein van het licht
Zag ik ze als zuilen op de wolken staan
De zee veranderde  van goud
Naar donkerblauw met scharlaken rood robijnen
Die breed vanaf de zon steeds  smaller werd
Om uiteindelijk aan de oever te verdwijnen
De maan kwam op in roze van kleur
Om zilverwit te schijnen
Haar licht viel zachtjes op het water
En mengde zich met de robijnen
Die langzaam aan in ‘t diepe zonken
Of aan de horizon verdween
Bleef alleen nog maar de parels over
Van het maanlicht dat op ’t water scheen
De parels dreven heen en weer
Over het kabbelende water van de zee
Ik keek omhoog naar de sterren aan de hemel
En zag een spiegelbeeld van de zee
Want net zo als die sterren waren
Met duizenden bijeen
Zo waren duizend parels op de golven
Duizend parels en een
Zo liep ik daar langs de oever van de zee
Op het randje van ons eiland
En jij liep samen met mij mee
Met jou handje in mijn hand
Wat heeft God toch alles mooi gemaakt
En zo maakte HIJ ook jou
Zodat ik dit alles niet alleen hoeft zien
Maar dit delen kan met jou
 
BjørnTerVelde
 


 


In gesprek met Riekelt Nentjes

 

  Riekelt oud speler van U.O.P. denkt met  veel  plezier terug aan de tijd dat hij lid was  bij  U.O.P. veel lol hebben we gehad en op  de  vraag hoe hij de teksten leerde zei iedere  avond voor het slapen gaan even  doornemen. Veel anekdotes komen  omhoog als we samen met Grietje Bakker  en Willie Bakker gesprek raken, ze komen  met leuke voorvalletjes die ze dan weer met  elkaar delen. De zgn. ``methadon`` in de moderne keuken. De zieke huisvrouw in de bedstee Grietje Bakker had last van pestilentie, waarin Riekelt de man speelde, hij zat voor de bedstee van z´n vrouw netten te boeten. Hij merkte op dat hij later te horen kreeg, `ik wist niet dat jij netten kon boeten``. In een stuk waar het advies van de dokter kreeg 2x daags voor de kost was hem op het lijf geschreven. Waar Willie dan weer leuke dingen aan toe voegde, hadden ze weer de lol van toen. Aan het eind van een week voorstellingen werd er wel eens meer geïmproviseerd, wat dan voor hilariteit zorgde onderling. Het was aan Riekelt de eer om de website met een druk op de knop te openen. Riekelt zei gelijk wat is dat een website!!! Waar wist je vroeger van.

J R 

Jaap BakkerJaap Bakker

Jaap kennen we natuurlijk, hij doet al heel lang conferences en ook voor Urk op de planken.

Jaap heeft ook stukken geschreven voor U.O.P.maar Jaap doet meer, zij meeste (praatjes) lezingen verkoopt hij buiten Urk. Dat doet hij dan vooral voor de stichting Ethiopië. Jaap heeft al heel lang binding met Urk op de planken. Hij is ook een tijd regisseur geweest  van U.O.P.daar was ik soms streng in verteld hij. Het aanwijzen in het samenspel is belangrijk. Sommige uitdrukkingen die Urk in de loop van de tijd passeerden heeft hij gebruikt in de stukken wat te denken van hoe joe dat werd dan op z'n  vreemd vertaald:“hou jou”  . Dat klonk natuurlik voor geen meter, maar dat was ook de bedoelingJaap kom je  regelmatig tegen op Urk als hij gids  in een gengkies  of winkeltjes tocht, ook de spoken tocht in de winter is een geliefd onderdeel van de vele activiteiten waar Jaap zich mee bezig houd.

De genkiestocht op zaterdag 19 januari  met Urk op de planken was ook onder leiding vaan Jaap Bakker, dit werd afgesloten met het traditionele rijst  met gebakken vis eten.

Je kunt stellen


Even voorstellen:

Dirk Visser nieuwe speler bij Urk op de planken

Dirk Visser Dirk is getrouwd met Loes en samen hebben ze 3 kinderen, en 5 kleinkinderen.

Hij is 59 jaar en houd van grappen en grollen, door aansporing van een bekende uit de familie is hij het team van spelers komen versterken .Dirk is vis handelaar van beroep.

Zijn favorieten komieken zijn John Lenting en natuurlijk Joop Doderer ons aller Swiebertje een komiek van zijn tijd. Van de spelers van Urk op de planken heeft wijlen Riekelt Nentjes zijn respect. Ook Jaap Bakker heeft menigmaal leuke anekdotes voor U.O.P laten horen volgens Dirk.

 

Wij wensen Dirk een leuke tijd toe bij U.O.P.